Mental forberedelse før en større oppgave

http%3A%2F%2Fcdn.streamzoo.com%2Fsi_12793122_ed2t3lmjwv_tm Har du ungdom i huset som skal opp til eksamen nå i mai? eller skal du selv gjennomføre en større prestasjonsytelse? Les denne artikkelen. Den kan bedre resultatet.

Uansett hva du skal gjøre, så er en mental avspenning og forberedelse svært viktig for deg. Dette gjelder innen idretten, arbeidslivet, og det gjelder innen studier. Mange mennesker har de beste ferdigheter, og de beste kunnskapene, men de ødelegger innsatsen sin fordi de ikke mestrer å være rolige når de skal yte. De får ikke frem ferdighetene sine. De stresser seg selv ved å tenke negativt. Du kan aldri bekymre deg selv til et positivt resultat.

Husk den positive tanke og handlekraftloven. Den sier: Positiv tenking x positiv handling = Positivt resultat.

Du kan gjøre mye for å bedre resultater og egen livskvalitet gjennom å tenke positivt, og se resultater for deg i mentale tankebilder.

Steg nr 1. Avrund kvelden tidlig.

Start alltid dagen i forveien. Du skal ikke holde på med forberedelser til sent på kvelden. Det gjør at hjernen din er i fullt arbeid når du legger deg, og det gjør søvnen din urolig.

Steg nr 2. Visualisering

Jeg tilrår ikke at du gjør noe som uroer tankene etter klokken 21 om kvelden. Etter dette skal du slappe godt av, og gi deg selv gode tanker. Før klokken 21 kan du f eks se for deg at du er i en eksamen, og at du gjør det godt. Du ser for deg at du har god kontroll, og at du vet det som du trenger å vite for å gi deg selv et godt resultat.

Steg 3. Legg deg tidlig

Du skal legge deg tidlig kvelden før en eksamen eller spesielle ytelser, som en idrettskonkurranse. Senest kl 23, helst før. Og – dette skal du også gjøre i flere dager før eksamenen. Det gjør at du lærer deg bedre å slappe av når du går til ro for kvelden. Du har ikke med deg tanker som stresser inn i nattesøvnen.

Steg nr 4. Fokus

På en eksamensdag, eller en annen viktig dag, skal du ha fokus på det du skal gjøre denne dagen. Du skal også konsentrere deg om å puste dypt og bevisst noen ganger, da dette roer kroppen din.

Du skal ikke la andre mennesker gjøre deg nervøs. Gjør en avtale med venner om at dere ikke snakker stressende tanker rundt f eks en eksamen, men at dere snakker positivt om det, slik at dere snakker hverandre opp, og ikke skaper tanker som gjør innsatsen vanskeligere.

Steg 5. Hold deg rolig

Hold deg rolig og fokusert. Husk en ting, bevisst pusting er god medisin mot stress. Det gjør at du har et oksygenoverskudd i kroppen din, og er mer skjerpet. Slapp av, og få deg gjerne en god latter også.

Steg 6. Vær sammen med mennesker som du vet er positive, og som kan gi deg påfyll av positive tanker og opplevelser

Steg 6. Jeg er dyktig

Fortell deg at du er dyktig i det du gjør, og at du gjør det beste du til en hver tid kan.

Steg 7. Tenk at du er en suksess, og ikke tenk at du vil mislykkes.

Dersom du føler at noe stopper opp mens du holder på, tenk tilbake på de gangene du har fått det til, ikke på de gangene det har stoppet opp. Finn frem godfølelsen som du hadde da det gikk bra. Når du «tvinger» deg til å tenke positivt, så følger kroppen med og er mer positiv. Det du tenker reagerer hjernen din på. Det gjelder både når du tenker positivt og når du tenker negativt. Så – tenk positivt, det gir bedre resultater.

Steg 8 Stopp opp og slapp av underveis

Selv under en hektisk eksamen er det viktig at du stopper opp og slapper av. Når du blir stresset under en eksamen, skal du være bevisst på at du kan forandre litt på dette. Senk skuldrene, smil, også når du må tvinge frem smilet. Tenk litt sprø tanker. Det hjelper. Ta en stille, indre latter. Det hjelper også.

© Per Robert Tafjord, Proaktivt Påfyll Tlf 952 13 859

Per Robert Tafjord arbeider primært som stressmestringsveileder, samt med coaching av mennesker som ønsker bedre fremdrift og livsmestring. Han ser at mange mennesker dessverre stresser seg selv for mye før større ytelser som eksamener, samt større arbeids- og idrettsytelser. Dersom du mestrer den positive mentale treningen bedre, vil også resultatene bli bedre.

Har du bruk for coaching før eksamener eller større personlige ytelser, så ta kontakt med Per Robert Tafjord på telefon 952 13 859, eller send en e-post til kontakt@kompetus.no

Kommenter innlegget